De geschiedenis van La Chinelle

In 1975 besloten Joël Robert en zijn team van de Motor Union du Pays Noir de sprong te wagen en een enduro-evenement te organiseren. La Chinelle is geïnspireerd op diverse Franse, Spaanse en Italiaanse wedstrijden, maar van al die wedstrijden is La Chinelle als enige overgebleven. Wie had toen gedacht dat deze 12 uur durende off-roadwedstrijd zo lang zou blijven bestaan?

Joël Robert, een van de eerste legendes van de wereldwijde motorcross, begon zijn carrière op het wereldcircuit met een CZ. Met dat merk won hij in 1964 ook zijn eerste wereldtitel in de 250cc-klasse. Vervolgens reeg hij de overwinningen aan elkaar: hij was wereldkampioen in 1968, 1969, 1970, 1971 en 1972.

De eerste editie van La Chinelle vond plaats op de esplanade van Franchimont in augustus 1980. Die eerste editie was meteen een enorm succes, en dus besloot Joël Robert verder te gaan op de ingeslagen weg. De jaren volgden elkaar op, maar nooit verloor de wedstrijd zijn aantrekkingskracht. Het moet gezegd, een endurowedstrijd van een dergelijke omvang is bijzonder zeldzaam …

In 2010 nam de onderneming Event See met succes de fakkel over om deze enduro, die in België en tot ver over de grenzen dé wedstrijd van het jaar is geworden, verder te zetten. Een van de sleutels tot het succes van de grootste enduro van België en de op een na grootste in Europa, is dat op dit circuit tal van professionele coureurs samen met een heleboel amateurs strijden om de overwinning.

3 uitzonderlijke wedstrijden

Palmarès 12h